Het Diderot-effect

avatar author Door Pascal Swier | 27 november 2023 | Leestijd: 5 min

In 1765 veranderde het leven van de Franse filosoof Denis Diderot ingrijpend. Ondanks zijn leven in armoede, stond hij bekend als medeoprichter en schrijver van de uitgebreide Encyclopedie. Toen zijn dochter ging trouwen en Diderot geen geld had voor de bruiloft, bood Catharina de Grote van Rusland aan om zijn persoonlijke bibliotheek over te nemen voor 1.000 livre, wat vandaag de dag ruim 130.000 euro zou zijn.

Met zijn nieuw verworven rijkdom kocht Diderot een opvallend rood gewaad. Dit gewaad contrasteerde echter sterk met zijn gewone bezittingen, waardoor hij de drang voelde om zijn spullen te upgraden. Hij verving onder andere het vloerkleed door een exemplaar uit Damascus, plaatste dure beelden in zijn huis, kocht een spiegel voor de schoorsteenmantel en verving zijn oude rieten stoel door een leren stoel. Dit fenomeen, waarbij een aankoop leidt tot een reeks extra aankopen, staat bekend als het “Diderot-effect.” Een zeer interessant fenomeen om verder onder de loep te nemen gezien vanuit het oogpunt van het positioneren van jouw merkidentiteit.

denis-diderot

Een schilderij van de Franse filosoof Denis Diderot gemaakt door Louis-Michel van Loo. (Wikimedia Commons)Het Diderot-effect

Het Diderot-effect is een patroon dat overal terug te vinden is. Het illustreert hoe het aanschaffen van iets nieuws vaak leidt tot een consumptiespiraal van aanvullende aankopen, zoals bij het kopen van een jurk gevolgd door schoenen en oorbellen die passen. Dit gedrag is een kettingreactie die ook in marketing en branding kan worden toegepast. Het benadrukt de kracht van suggestie en herinnering aan eerdere aankopen om klanten aan te moedigen meer te kopen en hun interactie met een merk te versterken.

Het verhaal van Denis Diderot en het Diderot-effect biedt voor jou in marketing en branding belangrijke inzichten:

1. Cross-selling en upselling:

   Jij kan dit effect benutten door producten of diensten aan te bieden die complementair zijn aan wat de klant al heeft gekocht. Vergelijkbaar met het kopen van een jurk en dan bijpassende schoenen en oorbellen willen hebben.

diderot-upsell

2. Productbundeling:

   Het Diderot-effect toont aan dat mensen geneigd zijn om bij aankoop van één item ook andere gerelateerde producten te kopen. Je kan bundeldeals aanbieden om klanten te verleiden tot extra aankopen.

diderot-bundel

3. Continuïteit en klantbinding:

   Zorg dat klanten een samenhangend geheel ervaren in hun interactie met jouw merk. Dit kan leiden tot herhaalde aankopen en loyaliteit. Zoals Diderot zijn huis opwaardeerde, kan jij klanten verleiden om telkens te upgraden.

diderot-upgrade

4. De kracht van suggestie:

   Het gedrag van mensen wordt vaak beïnvloed door suggesties. Je kan slimme marketingstrategieën gebruiken om klanten te stimuleren om aanvullende aankopen te doen door suggesties of aanbevelingen te doen op basis van eerdere aankopen.

5. Herinneringen aan eerdere aankopen:

   Zoals het wassen en afdrogen van handen leidt tot het toevoegen van wasmiddel aan het boodschappenlijstje, kan jij klanten herinneren aan eerdere aankopen en hen aanmoedigen om dit opnieuw te kopen, bijvoorbeeld door middel van retargeting of gepersonaliseerde aanbiedingen.

Kortom, het Diderot-effect benadrukt het belang van het begrijpen van het psychologische gedrag van consumenten en hoe dit kan worden toegepast in marketing- en brandingstrategieën om klanten aan te moedigen om meer te kopen en zich te blijven verbinden met een merk.


Voorbeeld

Een bedrijf dat dit heel goed doet is Nintendo. Dit bedrijf heeft met de introductie van de Nintendo Switch een meesterlijke toepassing van het Diderot-effect laten zien.
Met de Nintendo Switch wist Nintendo een volledig ecosysteem van accessoires en spellen te creëren die perfect op de console aansluiten. De lancering van nieuwe spellen, controllers en andere accessoires die de speelervaring verbeteren, heeft de vraag naar aanvullende producten aangewakkerd, waardoor Nintendo-fans geneigd zijn hun game-ervaring te verrijken met de nieuwste technologieën en gadgets.
nintendo-switch-diderot

De introductie van de Nintendo Switch heeft daarnaast ook geleid tot een heroverweging van oudere gameconsoles en accessoires. Veel gamers hebben mogelijk hun oudere systemen en games ingeruild of verkocht om de nieuwste Nintendo-ervaring te financieren. Dit heeft bijgedragen aan de vernieuwde populariteit van Nintendo en de groei van hun ecosysteem.


Hoe kun je jouw eigen Diderot-effect aanwakkeren?

Met goede marketing kun je jouw eigen Diderot-effect aanwakkeren. Klanten zijn hier gevoelig voor, maar je moet het wel op de juiste manier naar hen toebrengen. Iemand moet namelijk wel overtuigd zijn van de meerwaarde van een extra aankoop. Hoewel het Diderot-effect een overduidelijk mechanisme is, is het wel iets waar je delicaat mee om moet gaan. Even simpel gezegd: mensen allerlei producten en diensten door de strot proberen te duwen, gaat niet werken. Het gaat er namelijk om dat je een bepaalde begeerte opwerkt. Je klant moet écht het idee hebben zichzelf tekort te doen als hij of zij geen vervolgstap neemt na het aanschaffen of afnemen van de initiële dienst of het eerste product. Je merkidentiteit en merkstrategie vormen de ruggengraat. Wekt jouw merk deze begeerte op en sluit je strategie erop aan om op deze begeerte in te spelen?


Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe jij het Diderot-effect op de juiste manier kan toepassen of wil jij weten hoe jij jouw bedrijf op andere manieren sterk kunt verbeteren?
Ons team kijkt ernaar uit om met jou kennis te maken, jouw wensen te inventariseren en dit te vertalen naar een geweldige merkstrategie. Maak hier meteen een afspraak. Tot snel!

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Maak werk van jouw merkstrategie.

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Marketing

Verbeter je online zichtbaarheid met een slimme FAQ-strategie

Hoe kun je SEO op een efficiënte en effectieve manier toepassen om je online zichtbaarheid te vergroten? [..]
Lees meer
Branding
Marketing
Strategie

Q&A over merkidentiteit en merkstrategie

Peter van der Steege is eigenaar van het Groningse communicatie en strategie bureau Fitbrand. Van oudsher [..]
Lees meer
Branding
Marketing

Het belang van differentiatie in een competitieve markt

In de dynamische wereld van hedendaagse bedrijfsvoering, waar innovatie de norm is en de concurrentie [..]
Lees meer
Sluiten