Het hart van je merk is als het hart van je lichaam

avatar author Door Pascal Swier | 13 juli 2022 | Leestijd: 8 min

Het hart van je merk is als het hart van het menselijk lichaam: het is de basis van je bestaan. Is er iets mis met je hart dan zullen de rest van je organen slechter functioneren met een korter toekomstperspectief als gevolg. Voor het hart van je merk werkt dit ook zo. Het is de fundering en basis van het voortbestaan van je merk en bedrijf.

Net als het menselijk hart bestaat het hart van je merk uit vier delen. Echter, deze bestaat niet uit boezems en kamers maar uit de volgende vier onderdelen:

 • Purpose
 • Missie
 • Visie
 • Waarden

Purpose

Het hart van je merk begint allemaal bij de vraag: Wat zijn de redenen dat je als bedrijf bestaat? Ook wel Purpose genoemd. Het is als merk en bedrijf belangrijk om te blijven onthouden waarom je doet wat je doet. Zo is de reden van ons bestaan bij Fitbrand om ondernemers te helpen aan een sterke en eigentijdse merkidentiteit. Elon Musk, CEO van Tesla, strijdt met Tesla om de overgang van de wereld naar duurzame energie te versnellen. En de ongelijk verdeelde chocoladerepen van Tony’s Chocolonely komen voort uit de purpose om de productie van chocola 100% slaafvrij te maken.

Andere voorbeelden van een heldere purpose zijn:

Casper: Wij geloven dat slaap de superkracht is achter alles wat mensen doen.
Patagonia: Bouw het beste product, veroorzaak geen onnodige schade, doe zaken om te inspireren en implementeer oplossingen voor de milieucrisis.
IKEA: Om het dagelijks leven van veel mensen te veraangenamen.
Charles Schwab: Beleggers helpen zichzelf te helpen.
TED: Ideeën verspreiden.
Southwest Airlines: We verbinden mensen met wat belangrijk is in hun leven.

missie visie het hart van je merk

Missie en visie

Missie en visie worden vaak door elkaar gehaald doordat de meeste mensen de verschillen tussen de twee begrippen niet goed kennen. Het grootste verschil is dat de missie een doorlopend principe is. Het is een verklaring waarom je als merk en bedrijf bestaat. Het lijkt op je purpose maar is meer toekomst gericht. Het is de reden dat jij als ondernemer elke ochtend je bed uitkomt.

De missie omvat alles van nu tot in de verre toekomst. Onder de missie vallen: Target, Objective en Vision. Hoe verder je gaat op de tijdlijn, hoe minder het lijkt op de huidige staat. Je huidige status is waar je nu bent en de toekomstige staat is waar je naar toe wilt. Een Target is het dichtst bij je huidige staat maar is al wel toekomst gericht, het is een korte termijn doelstelling die grotere doelen (Objectives) ondersteund. Targets zijn vaak meetbaar en nauwkeurig verwoord. Iets verder van de huidige staat is de Objective. Het is een mediumtermijndoelstelling gericht op de toekomst. Het staat in lijn met je missie. Het meest ver van je huidige positie, staat je visie. Het is de gewenste toekomstige staat van je merk en je bedrijf. Een visie kan op een vage manier verwoord worden, dit wil zeggen dat veel details zijn weggelaten net zoals bij bijvoorbeeld politieke beloften.

Missie
Zoals hierboven uitgelegd is de missie dus een overkoepelend, doorlopend principe. Alles in je merk moet terug te koppelen zijn aan je missie. Zo is de missie van Fitbrand “Wij geven alles voor een sterk merk.” altijd terug te zien tijdens het proces en in de uiteindelijke eindproducten. Een ander voorbeeld van missie die overduidelijk terugkomt bij alles wat het merk laat zien en doet is die van Coolblue: “Alles voor een glimlach”. Het gaat verder dan een goede klantenservice alleen. Het kantoor van Coolblue is zo ingericht dat het personeel elke dag met een glimlach werkt en ook in alle uitingen, van social media posts tot aan het logo voorop de bezorg bus, is een glimlach te zien.

Andere voorbeelden zijn:

Casper: We zetten de standaard voor het nieuwe slapen.
Kromkommer: Het redden van alle ‘gekke’ en ‘overgebleven’ groenten en fruit die anders verspild zou worden.
Nike Inspirerend en innoverend zijn voor elke atleet* in de wereld. *Als je een lichaam hebt, ben je een atleet.
Yeti Bouw de koeler die je elke dag zou willen gebruiken.
Spotify Onze missie is om het potentieel van de menselijke creativiteit te ontsluiten door een miljoen creatieve kunstenaars de kans te geven om van hun kunst te leven en miljarden fans de kans te geven om ervan te genieten en erdoor geïnspireerd te worden.
Netflix We garanderen onze klanten een uitstekende service, onze leveranciers een waardevolle partner, onze investeerders vooruitzichten op een mooie gezonde groei en onze medewerkers een aantrekkelijke impact.
Dropbox We zijn hier om de creatieve energie van de wereld te ontsluiten door een meer geavanceerde manier van werken mogelijk te maken.

niks missie

Nike missie

Visie
Het meest verre doel dat je als merk of bedrijf kan hebben is dus je visie. Het hoeft niet gedetailleerd omschreven te worden en hoeft niet direct meetbaar te zijn. Je kan het vergelijken met politieke beloften: een politieke partij streeft naar een standpunt maar legt daarbij niet altijd uit hoe zij dit gaan realiseren (mede doordat ook externe factoren een rol spelen).

Het omschrijft de toekomst van jouw merk of bedrijf. Je visie kan prestatiegericht zijn zoals bij bijvoorbeeld Netflix: het doel van Netflix is om de beste wereldwijde entertainment distributie service te worden. Of dichter bij je purpose of missie zoals Oxfam: “Een wereld zonder armoede” of Alzheimer’s Association: “Een wereld zonder Alzheimer”.

Andere voorbeelden zijn:

Casper We zijn er om het potentieel van een goed uitgeruste wereld te laten ontwaken.
Microsoft Elk individu en elke organisatie op de planeet in staat stellen om meer te bereiken.
Uber Slimmer vervoer met minder auto’s en een grotere toegankelijkheid. Vervoer dat veiliger, goedkoper en betrouwbaarder is; vervoer dat meer werkgelegenheid en een hoger inkomen voor de chauffeurs oplevert.
Salesforce Wij geloven dat achter ondernemen de gedachte schuilt om de wereld te willen verbeteren en wij werken eraan om ervoor te zorgen dat Salesforce een platform voor verandering is door de behoeften van al onze belanghebbenden – werknemers, klanten, partners, gemeenschappen en het milieu – te behartigen.

Microsoft visie

Mirosoft visie op een muur in hun panden

Waarden

Tot slot bestaat het hart van je merk uit je kernwaarden. Kernwaarden zijn het DNA van je bedrijf, ze zijn de handvatten die je hebt om jouw purpose, missie en visie uit te dragen. Drie tot vijf waarden, in de vorm van steekwoorden of een verhaal, kunnen al een goede start zijn. In sommige gevallen worden de waarden van een merk of bedrijf apart geuit maar in andere gevallen zijn ze meer omschreven als de normen en waarden van een bedrijf.

Zo uit Jumbo haar waarden door middel van de zeven zekerheden van Jumbo. Jumbo streeft naar deze zeven waarden en uit deze waarden fysiek en online zodat klanten Jumbo eraan kunnen houden als dit niet gebeurt.

Andere voorbeelden zijn:

3SIXTY5

 • Passion is your Drive

Alles wat we doen is vanuit de passie om mensen te helpen. De cliënt moet dit iedere sessie weer opnieuw merken.

 • Deliver Results

Wij bestaan omdat we resultaat leveren. Wij beschikken over de kennis, vaardigheden, de tools en de drive om mensen te veranderen.

 • Learn for Life

Je staat altijd open voor feedback en persoonlijke ontwikkeling. Mentale en fysieke groei zijn essentieel voor langdurig succes.

 • World-class

Wij onderscheiden ons door het constante streven naar perfectie in alles wat we doen. Niet alleen tijdens sessies, maar ook daarbuiten. We doen iets heel goed of we doen het niet.

 • Be Proactive

Bij 3SIXTY5 zijn we altijd sneller, eerder en scherper dan onze cliënten. Proactief zijn in de klantvriendelijkheid, benadering, communicatie en service maakt ons onderscheidend en verhoogt onze standaard.

 • Your Love is Tough

We gaan een lange termijn relatie aan met de cliënt. En een zeer intensieve relatie. Wij worden ingehuurd door onze cliënten, omdat wij iets kunnen dat ze zelf niet kunnen.

 Walt Disney

 • Geen cynisme
 • Het koesteren en verbreiden van ‘gezonde’ Amerikaanse waarden
 • Creativiteit, dromen en fantasie
 • Fanatieke aandacht voor consistentie en details
 • Het bewaren en beheersen van het imago van Disney

Laat je hart sneller kloppen

Je weet nu dat ons hart sneller gaat kloppen van het helpen van ondernemers aan een sterke en eigentijdse merkidentiteit. En ook weet je nu dat een sterk merk begint bij een sterk hart van je merk. Dus wil jij hulp bij het neerzetten of versterken van het hart van je merk? Dan komen wij graag vroeg in de ochtend ons bed uit om alles te geven voor jouw merk! Je zorgt goed voor je merk zoals je ook goed zorgt voor je hart: voor een gezonde toekomst. Laat ons je hierbij helpen.

Neem contact met ons op

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Maak werk van je merkstrategie.

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Branding
Strategie

Merkstrategie voor kleine bedrijven en zzp'ers

Als klein bedrijf of zelfstandige professional (zzp'er) sta je voor unieke uitdagingen in een competitieve [..]
Lees meer
Branding
Strategie

De rol van persoonlijkheden in merkstrategie

In de wereld van marketing is het creëren van een sterke merkidentiteit essentieel voor het succes van een [..]
Lees meer
Branding
Strategie

Het belang van klantperspectief in merkstrategie

Het succes van een merk wordt niet langer bepaald door alleen de kwaliteit van het product of de dienst. In [..]
Lees meer
Sluiten