10 video opname tips voor het filmen met je mobiele telefoon

avatar author Door Peter van der Steege | 18 april 2020 | Leestijd: 15 min

 

Met deze 10 video opname tips kun je de kwaliteit van de videofuncties in je mobiele telefoon camera volledig benutten en leer je om video’s vanaf je smartphone in te zetten als een krachtig medium voor je klanten.

Video technologie voor smartphones is de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en je hoeft geen Steven Spielberg te heten om de meerwaarde van video te zien. Iedereen filmt en streamt en dat is zeker het geval nu we allemaal thuis zitten. En bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een 4K videocamera op zak. Maar wat doe je met video als je het idee hebt om echt alles uit je camera te halen?

1. Framing film

Of beter gezegd ga ik horizontaal of verticaal filmen?

Wanneer jij bijvoorbeeld een presentatie of workout wilt gaan filmen kan je ervoor kiezen om de opname horizontaal of verticaal op te nemen. Deze keuze wordt vooral bepaald door het doel van je video. Waar ga jij het voor inzetten. Mijn advies: horizontaal (liggend) opnemen. Waarom? Je krijgt niet alleen ‘meer in beeld’ maar je hebt ook nog de mogelijkheid om uit je 16×9 (lengte x breedte verhouding) beeldverhouding je video te snijden in een ander formaat. Dit kan 1×1 (vierkant) of zelfs verticaal (staande modus) 9×16 zijn.

Voor- en nadelen van verticaal filmen

Weet je zeker dat je video vooral op mobiele telefoons bekeken gaat worden en ga je deze posten als ‘Stories’ of als ‘TikTok video’s’? En is je onderwerp een persoon die totaal in beeld moet komen? Kies er dan voor om ‘verticaal’ te schieten. Op deze manier maak je optimaal gebruik van het platform waar je het op post. Het nadeel van verticaal schieten kan wel zijn, dat je later bij gebruik op andere video websites en platforms of op tv last kan krijgen van het horizontale frame waardoor links en rechts automatisch worden gevuld met zwart.

Framing film Photo by Hermes Rivera on Unsplash

2. Resolutie

In 4k of Full HD?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, termen als 4K, Full HD, 720p of 1080p. Deze begrippen hebben allemaal te maken met de resolutie van de film die je opneemt. Welke kwaliteit moet je kiezen? Iedereen die je video wil zien moet deze eerst ‘downloaden’. Met andere woorden, een video die je aanklikt op YouTube of op Instagram wordt eerst ingeladen voordat je de film kan bekijken.

Om die reden was het tot voor kort nog tamelijk gebruikelijk om je video’s niet in de allerhoogste kwaliteit op te nemen. Dat downloaden van die hoge kwaliteit kostte namelijk nogal wat tijd. Maar tegenwoordig gaat het downloaden van videodata, door onder andere giganet en 5G, zo snel dat je dit zogenaamde ‘bufferen’ niet eens meer merkt.

Laadtijd en kwaliteit

Dus hoe hoger de kwaliteit van je video, hoe groter het bestand en hoe langer het laden gaat duren, vrij logisch toch? Maar even weer terug naar het heden. Internetaanbieders en ook mobiele aanbieders leveren nu echt hele snelle internetverbindingen aan. Dus de bestanden die je vroeger groot en zwaar noemde, zijn tegenwoordig niet meer zo groot omdat de internetverbinding vele malen sneller is geworden.

Je kunt er nu dus van uitgaan dat een video met 720p kwaliteit, door de snelle internetverbinding in Nederland, binnen no time ingeladen is. Dit is belangrijk om te weten want dat betekent dat je video vrijwel direct bekeken kan worden. Als je een HD video van 1080p upload (de overtreffende trap van 720p) duurt het ietsje langer. Daarna volgt 1440p, 2160p en uiteindelijk 4k (2160p). Kortom hoe hoger het getal hoe hoger de resolutie.

Wat is het advies?

Mijn advies is, dat als je de optie hebt om op 4k op te nemen, je dat vooral moet doen. Maar zorg er dan wel voor dat je dan voldoende opslagruimte hebt op je telefoon. Om je een kort voorbeeld te geven, filmen in 4K kost ongeveer 375 mb opslagruimte per minuut. Dus met 16GB vrije ruimte over op je telefoon kun je maximaal een half uurtje filmen in 4K. Heb je een uur nodig voor je film, interview of workout dan is het dus verstandig om de kwaliteit omlaag te brengen naar 1080p.

Het voordeel van opnemen in 4k is dat je eventueel kan snijden in de beeldverhouding als je dat zou willen. En dat hangt ook weer af van hoe je de video wilt ‘framen’, zie Tip 1.

Resolutie Bron: Optoma

3. Frames per second

We hebben framing en resolutie besproken, nu het aantal beelden per seconden of beter gezegd; het aantal frames per second (fps).

Wanneer je de videoinstellingen op je telefoon bekijkt kan je vaak kiezen voor meerdere opties als het gaat om het aantal ‘frames per seconde’ (fps). Maar wat betekent dat precies? Video is eigenlijk niets anders dan foto’s die snel achter elkaar worden gemaakt. Het aantal gemaakte beelden (beter gezegd frames) die in 1 seconde zitten, druk je uit in fps. Wanneer je 25 foto’s in 1 seconde afspeelt krijg je bewegend beeld. Wil je weten hoeveel fps jij moet kiezen? Ik zeg 25 en woon je in Amerika dan zijn het er 30. Waarom dat zo is doet er niet toe, Amerikanen zijn gewoon een beetje trager dan wij.

Vaak kan je ook nog kiezen voor 50 of misschien wel 100 frames per seconde, die snelheid zou ik overslaan. Deze zijn namelijk bedoeld om, in een bewerking achteraf, de video te vertragen. In principe zijn alle video’s die wij in Nederland kijken gemaakt met 25 frames per seconde. Hou hieraan vast en je video zal vloeiend en scherp verschijnen en overal goed afspelen, zoals het dus hoort.

aantal beelden per seconden frames per second Photo by Denise Jans on Unsplash

4. Compositie

Staan alle voorgaande instellingen goed? Dan wordt het tijd om de compositie van je video te bepalen. Allereerst is het handig om een manier te vinden die ervoor zorgt dat je telefoon niet beweegt terwijl je aan het opnemen bent. Gebruik hiervoor een klein speciaal telefoon statief of als je dat niet hebt: klem je telefoon tussen twee boeken of gebruik een stukje Duckt tape om het toestel ergens aan vast te plakken.

Het grid als hulpmiddel

Ook dit heb je vast vaak gezien. Een ‘Grid’ wat in de zoeker van je camera zit. Die kan je ook aanzetten op bijna elke telefoon. Waarom? Omdat het je enorm kan helpen om je onderwerp goed in beeld te zetten. In deze uitgebreide blogpost met 15 compositie tips leg ik je onder andere uit wat de waarde is van het gebruik maken van de Rule of Thirds .

Stuur ons een bericht

Waar zet je het onderwerp in het beeld? In principe in het midden. Dus het middelste vierkantje kun je als referentie houden. Waarom in het midden? Dan zou je eventueel de video later nog kunnen uitsnijden en kan je er een verticale video van maken, slim!

Tot waar kan ik bewegen?

Hou er wel altijd rekening mee dat wanneer je onderwerp beweegt je de camera ook moet verplaatsen. In dat geval is het handig om op de grond stukjes tape te plakken zodat je weet tot hoever je kunt lopen en je niet buiten het middelste vierkant komt van je compositie. Kijk wel even op je scherm of de stukjes tape op de vloer niet in beeld komen, dat staat niet zo netjes.

compositie grid als hulpmiddel

5. Focus

Scherpstellen en/of (Auto)focus?

Wanneer je een video opneemt met je telefoon staan de videoinstellingen vaak allemaal op ‘automatisch’. Je kan dat vergelijken met je normale digitale foto- of videocamera die je op instelt op het groene A-teken.

Dat wieltje zit niet in je telefoon, om het makkelijk en gebruiksvriendelijk te houden, maar eigenlijk doet de camera van je mobiele telefoon alles zo ongeveer hetzelfde als een digitale camera dat ook doet. Er is echter één ding waar je zelf heel gemakkelijk rekening mee kan houden en dat ervoor zorgt dat je direct een betere opname krijgt: autofocus.

Autofocus volgt je bewegingen

Wanneer je een video opneemt heb je vast iets waar je volledig de focus op wilt hebben. Een persoon die iets vertelt of iets voordoet, een bereide maaltijd die je filmt, you name it. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat het onderwerp wat je kiest, beweegt. Daar komt de ‘autofocus’ jou een handje bij helpen. De camera herkent het onderwerp, meestal met een klein geel vierkantje, en beweegt mee met het onderwerp.

Wanneer jouw onderwerp continu van links naar rechts, of van boven naar beneden in beeld beweegt hoef je niets te doen. Laat de autofocus dat onderwerp maar lekker volgen. Dit blijft dan scherp in beeld. Maar wanneer het onderwerp van je video stil blijft staan gedurende je hele video kun je ervoor kiezen om je camera een handje te helpen. Wat je dan kan doen is om het onderwerp ‘vast’ te zetten.

Een statisch onderwerp

Je tikt met je vinger op het onderwerp in het scherm en houdt dit een paar tellen vast. Bij de meeste telefoon zie je focus vierkantje even bewegen en daarna vastgezet worden. Dit zal ervoor zorgen dat alle andere bewegingen in je video niet in focus zullen komen, maar dat de camera constant de focus houdt op het onderwerp dat jij belangrijk vindt in je video. Die persoon die aan het praten is, of de pan op het fornuis waar elke keer een nieuw ingrediënt in komt.

Scherpstellen en/of (Auto)focus? Photo by Stefan Cosma on Unsplash

6. Licht en belichting

Licht (of geen licht) is misschien wel het allerbelangrijkste bij het maken van een goede video. In het donker zie je niks en als het licht veel te fel is knijp je met je ogen en zie je ook niks. Dit werkt hetzelfde voor je camera. Met andere woorden, over- en onderbelichting zijn twee zaken die je wilt vermijden. Alles draait om de juiste belichting van je onderwerp.

De camera van je telefoon vs. belichting

Je wilt natuurlijk graag een goede video maken waarbij het licht in balans is zodat de video niet overbelicht maar ook niet onderbelicht is. De camera van je telefoon is hier heel handig in. Zodra je de camera applicatie opent registreert de telefoon direct hoeveel licht er is.

Als jij je in een donkere kamer bevindt zie je niet zoveel op je scherm, of de flits springt aan, omdat de camera te weinig licht heeft om iets in beeld te krijgen. Datzelfde geldt voor overbelichting. Als je iets tegen de zon in filmt kan de camera van je telefoon het onderwerp ook niet zien of het wordt een grote zwarte vlek.

Hoe moet het dan wel?

Waar moet het licht dan vandaan komen? De vuistregel die je hiervoor kan onthouden is vrij simpel; laat het licht wat er is niet van voren komen. Sta je bijvoorbeeld buiten? Ga met je rug naar de zon staan. Wanneer je het onderwerp in beeld zet, zie je dan gelijk of het in de schaduw staat of niet.

Oftewel, voor je op het rode opneem knopje klikt, kijk dan even goed waar het licht vandaan komt en of je onderwerp op de juiste manier belicht wordt. Zie je schaduw op het onderwerp dat je wilt filmen? Verplaats dan het onderwerp of verplaats je camera tot het onderwerp goed belicht wordt.

video belichting iphone 11 pro

7. Audio

Nog een super belangrijk onderdeel van je video is de audio, ook wel het geluid genoemd. Als het onderwerp van je video een persoon is die iets moet vertellen, dan is het erg onaangenaam als je de persoon in kwestie niet kan verstaan. Gelukkig hebben alle telefoons tegenwoordig wel redelijke tot goede microfoons ingebouwd. Deze zijn echter vooral bedoeld om mee te bellen waarbij ervan uit wordt gegaan dat de geluidsbron, je mond, dichtbij is. Als je een video aan het opnemen bent en je staat op een aantal meters afstand kan de microfoon dat geluid veel moeilijker opvangen. De oplossing hiervoor is een externe microfoon of om het geluid apart op te nemen.

Externe microfoon

De manier die je uiteindelijk de minste tijd zal kosten is een externe microfoon. Externe microfoons kun je vaak simpel verbinden met je telefoon via Bluetooth. Apple heeft bijvoorbeeld de draadloze airpods, maar er zijn nog veel meer andere soort bluetooth microfoons. Door op Google te zoeken naar bluetooth microfoons voor jouw type telefoon zal je al snel een passende microfoon vinden.

Audio apart opnemen

Stel je hebt geen externe microfoon, dan is het een idee om de telefoon van iemand anders in te zetten. Deze gebruik je enkel en alleen om de audio mee op te nemen met bijvoorbeeld de oordopjes die hierbij zitten. Je stopt de extra telefoon in je binnenzak of broekzak en leidt de ‘oortjes’ onder je kleding door naar een plek dichtbij je mond. Je kan deze bijvoorbeeld onder je shirt plakken met een stukje plakband of sporttape. Op deze manier is de microfoon niet te zien maar heb je wel veel beter geluid omdat de microfoon dichtbij de geluidsbron zit, je mond.

Wees je bij bovenstaande manier wel bewust van het feit dat je de video zal moeten bewerken. De audio is namelijk los opgenomen van je filmpje en dat zal weer samengebracht moeten worden. De audio onder video plaatsen kan je doen op je computer met een video edit programma. Als dit te ingewikkeld of te veel werk is adviseer ik om een externe microfoon te gebruiken.

Vergeet ook niet het omgevingsgeluid. Neem jij een video buiten op en komen er auto’s, treinen, brommers of vliegtuigen voorbij, dan zul  je die zeker horen in je video. Wanneer je de video binnen opneemt vergeet dan niet de radio, koffie apparaat, wasmachine of andere apparaten uit te zetten die zomaar geluid zouden kunnen maken. Scheelt je weer een nieuwe ‘take’.

audio opnemen Photo by Ben Kolde on Unsplash

8. Achtergrond

Je hebt je onderwerp gekozen, je verhaal misschien al gemaakt, tijd om op te nemen? Bijna. Kijk eerst nog eens kritisch wat er op de achtergrond van je video te zien is. Een witte muur is misschien een beetje saai, maar een drukke winkelstraat leidt misschien ook weer te veel af. Balans is hierin het codewoord.

Creëer je eigen filmset

Het is relatief makkelijk om met kleine ingrepen je ‘filmset’ wat interessanter te maken. Doe dit door je achtergrond een klein beetje in te richten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een paar verschillende kleuren accessoires en zet eventueel een lampje aan. Wanneer je deze ‘filmset’ vaker gaat gebruiken, is het voor de kijker herkenbaar als er een nieuwe video online komt. Op deze manier kun je spelen met je omgeving door bijvoorbeeld de witte koffiemok of dumbell te vervangen voor een rode in de volgende video. Het kan ook leuk zijn om iets in beeld te plaatsen wat inspeelt op de actualiteit. De laatste tijd zie je veel toiletrollen en zakdoekjes in beeld. Hoe zou dat nou komen?

Achtergrond wc rol

9. Cameravrees

Ongemakkelijk… Zo zal je je in het begin waarschijnlijk voelen. Het is namelijk belangrijk om in de camera te kijken om zo direct contact te krijgen met je kijkers. Dit voelt onnatuurlijk omdat je tegen een lens praat en niet tegen een persoon. Als de opname klaar is zal je de volledige video terug moeten kijken om te zien of deze gelukt is. Alweer, ongemakkelijk. Gelukkig wen je hier met wat oefening snel aan.

Focus op de lens

Film je in ‘selfiemode’, de camera aan de voorkant van de telefoon, kijk dan niet naar jezelf maar naar het kleine lensje bovenin het scherm. Als je dit niet doet zal je zien dat je in de opname naar beneden of naar de zijkant kijkt, dat is natuurlijk niet de bedoeling als je persoonlijk contact wilt creëren. De kanttekening hierbij is wel dat op selfiemode filmen, hoe handig het ook is, iets is wat wij eigenlijk liever niet zien. Wanneer je gaat filmen gebruik je namelijk de ‘beste’ camera op je telefoon, dit is vrijwel altijd de camera aan de achterkant. Stationeer je telefoon dan ook zo dat wanneer je de instellingen, compositie, het licht en het geluid goed hebt voorbereid, je bij de opname altijd, maar dan ook altijd, goed recht in de lens van de camera kan kijken.

Onthoudt één ding, jij bent het verhaal in deze video. Dan kan je er niet omheen om jezelf te filmen als je de boodschap goed over wilt laten komen. Wees niet bang, jij bent zelf de regisseur dus kan je altijd een nieuwe take maken! Je zult zien, hoe meer video’s je maakt, hoe gemakkelijker het voelt om recht in de lens te kijken.

Angst voor de camera Bron: Vidyard

10. Fine tuning

Is het opnemen gelukt maar is je video nog een beetje saai? Probeer dan een intro en outro te maken. Zeg iets leuks waar je elke video mee begint en waar je elke video mee eindigt. Dat is herkenbaar en zo creëer je vertrouwen bij je kijker. Een (woord)grapje of even zwaaien naar de kijker werkt ook altijd wel goed.

De voorbereiding van je video

Wat je gaat opnemen, wie je daarvoor nodig hebt en wat voor attributen je wilt gebruiken, zijn allemaal zaken die je van tevoren mooi in een draaiboekje kunt opschrijven. Dan krijg je een bepaald ‘format’ voor je video’s waar je altijd op terug kan vallen. Continuïteit is key wanneer je van plan bent om meerdere video’s te gaan maken voor je product of dienst.

clapper board actie Photo by Jakob Owens on Unsplash

Bonus tip: keep it clean

De bonus voor video opname tips: Maak de lens van je camera elke keer even schoon met een microvezel doekje. Sommige vlekjes of stipjes weghalen maakt een enorm verschil in de kwaliteit van je video! Succes met het opnemen van je eigen video’s. It’s easy. You can do it! Mochten deze tips naar meer smaken? Lees dan ook zeker onze compositie tips voor fotograferen met je telefoon.

Help!

Zie jij het na het lezen van deze 10 video opname tips nog echt niet zitten om zelf de regie over je video’s te voeren, een draaiboek te maken en de video’s te monteren? Dan kunnen wij je daar uiteraard bij helpen.

Hulp bij je video

Over de auteur

Peter van der Steege

Peter van der Steege

Peter is de creatieve kracht en strategische geest achter Fitbrand en Winnen met je Merk. Met meer dan drie decennia ervaring in merkstrategie, design en marketing heeft hij de unieke vaardigheid ontwikkeld om merken visueel en strategisch naar een hoger niveau te tillen. Als spreker deel ik graag mijn actuele inzichten in branding en marktstrategie. Het is mijn missie is om jouw merk niet alleen op te laten vallen, maar het echt te laten resoneren met je publiek.

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Branding

Mini case: personal branding

In de bruisende en competitieve wereld van de supplementenindustrie bevinden zich interessante merken. [..]
Lees meer
Branding

Welk merkstrategie model past bij mij?

Een sterke merkidentiteit is de kern van elk succesvol bedrijf. Het vormt de basis voor hoe consumenten jouw [..]
Lees meer
Branding

Storytelling: de kracht van een verhaal

Storytelling heeft altijd al een centrale rol gespeeld in ons verlangen naar verbinding en betekenis. Als [..]
Lees meer
Sluiten