Merkstrategie; hoe 2024 goed te starten

avatar author Door Pascal Swier | 18 december 2023 | Leestijd: 9 min

Het einde van jarenlange succes van Ajax, de eerste winst ooit voor Geert Wilders’s PVV en de overname van Twitter en het veranderen van de naam naar X door Elon Musk: het gebeurde allemaal in 2023 en had te maken met een gekozen strategie. Start 2024 goed door te focussen op jouw merkstrategie. In dit blog lees je meer over merkstrategie en hoe jij 2024 hiermee goed kunt starten.

De evolutie van merkstrategie: een korte terugblik op 2023

2023 was het jaar van verdere digitalisering, minimalisatie en natuurlijk het jaar waarin AI doorbrak wat onder andere zorgde voor veel verschuivingen in merkstrategieën. Merken werden geconfronteerd met een snel veranderend werkveld, consumentengedrag en zelfs maatschappelijke veranderingen. De strategieën die in het verleden succesvol waren, ondergingen een evolutie om relevant te blijven in een wereld die voortdurend in beweging is. Van opkomende digitale trends tot een hernieuwde focus op duurzaamheid, bedrijven zetten alles in om hun merken veerkrachtig en toekomstbestendig te maken.

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

 

De belangrijkste elementen van een succesvolle merkstrategie

Een succesvolle merkstrategie rust op een sterke basis van essentiële elementen. Allereerst is helderheid over de merkidentiteit van cruciaal belang. Merken die weten wie ze zijn en waar ze voor staan, kunnen een betekenisvolle connectie met hun doelgroep tot stand brengen. En vergeet niet: ‘consistency is key’. Van visuele elementen tot de boodschap die wordt gecommuniceerd, een uniforme merkbeleving bevordert herkenbaarheid en vertrouwen.

Een andere kerncomponent is het begrip van de doelgroep. Diepgaande inzichten in de behoeften, verlangens en pijnpunten van het publiek stellen merken in staat om relevante en doeltreffende strategieën te ontwikkelen. Daarnaast vervaagt de grens tussen online en offline interacties, waardoor een omnichannelbenadering cruciaal wordt. Een naadloze ervaring over verschillende platforms en kanalen draagt bij aan een samenhangende merkbeleving. Lees hier meer over het opstellen van persona’s.

In 2024 blijven deze fundamenten van merkstrategie van onschatbare waarde. Vergelijk het opstellen van jouw merkstrategie met op vakantie gaan: je kijkt eerst waar je heen wilt, bereid je dan voor en gaat dan naar Schiphol voor je vlucht naar de bestemming.

Merkstrategie in 2024

De verschuiving naar digitale kanalen zal in 2024 alleen nog maar verder groeien. Deze snelstroom wordt aangedreven door technologische innovaties (waaronder AI) en veranderende consumentenvoorkeuren. Het dwingt merken dan ook om wendbaarder te zijn dan ooit. Dit betekent niet slechts alleen meer aanwezig te zijn op diverse digitale platforms, maar ook een diepgaand begrip te hebben van hoe consumenten deze kanalen gebruiken. Van gepersonaliseerde online ervaringen tot data-driven besluitvorming, digitalisering vormen het fundament van een moderne merkstrategie.

merkstrategie

Afbeelding – Ga mee met de digitalisering.

Het geheim van consistente branding: bouwen aan herkenbaarheid

Een onmiskenbaar aspect van elke krachtige merkstrategie is consistentie in branding. Het creëren en handhaven van een uniforme uitstraling over alle touchpoints, zowel online als offline, is de go-to voor herkenbaarheid. Consistente branding omvat niet alleen visuele elementen zoals logo’s en kleurenschema’s, maar strekt zich ook uit tot de boodschap en waarden die een merk vertegenwoordigt. Herhaling bouwt vertrouwen op, en herkenbaarheid versterkt de band met de doelgroep.

Bouwen aan herkenbaarheid gaat verder dan louter uiterlijke kenmerken; het draait om het creëren van een connectie. Consumenten moeten het gevoel hebben dat ze het merk begrijpen en erop kunnen vertrouwen. Door een kloppend verhaal te vertellen en waarden te communiceren die aansluiten met de doelgroep, legt een merk de fundering voor duurzame relaties. In 2024 blijft het aspect van consistente branding cruciaal voor het vestigen en behouden van een sterke positie in de markt.

Doelen stellen en meten: KPI’s voor een effectieve merkstrategie

Een doordachte merkstrategie kan niet zonder duidelijke doelen en meetbare resultaten. Ook in 2024 is het essentieel om specifieke Key Performance Indicators (KPI’s) vast te stellen die de voortgang van de merkstrategie nauwlettend volgen. Of het nu gaat om het vergroten van merkbekendheid, het verbeteren van klantloyaliteit of het stimuleren van conversies, meetbare doelen bieden een richting en stellen merken in staat om hun strategie aan te passen op basis van prestaties.

Stel je merk voor als een reiziger die op avontuur gaat. De merkstrategie fungeert als de kaart die de route uitstippelt, terwijl de doelen en KPI’s als kompas fungeren. Net zoals een ontdekkingsreiziger specifieke mijlpalen in de gaten houdt om te bepalen of hij op de juiste koers ligt, zo leiden meetbare doelen en KPI’s in een werkveld vol concurrentie.

Merkstrategie in de praktijk

De eerste politieke winst voor Geert Wilders’ PVV
Geert Wilders’s Partij voor de Vrijheid (PVV) schreef afgelopen jaar geschiedenis door een politieke overwinning te boeken tijdens de tweedekamer verkiezingen die voorheen als onmogelijk werd beschouwd. De merkstrategie achter het succes van PVV lag in het aanspreken van een specifieke doelgroep en het benadrukken van thema’s die resoneerden met een aanzienlijk deel van het electoraat. Door zich te positioneren als een stem voor bepaalde zorgen en ongenoegens, kon PVV een krachtige identiteit creëren die kiezers aansprak op emotioneel en ideologisch niveau. Deze benadering toonde aan dat merkstrategie niet beperkt is tot commerciële merken, maar ook kan worden ingezet in het politieke speelveld om de perceptie van een partij te vormen en de stemmen te vergaren.

geert wilders overwinning

Afbeelding – Geert Wilders’s Partij voor de Vrijheid (PVV) schreef afgelopen jaar geschiedenis door een politieke overwinning te boeken tijdens de tweedekamer verkiezingen die voorheen als onmogelijk werd beschouwd. Afbeelding van: nu.nl

De Overname van Twitter en de Naamsverandering naar X door Elon Musk
Elon Musk, de visionaire ondernemer achter Tesla en SpaceX, zette een gedurfde stap met de overname van Twitter en de daaropvolgende naamswijziging naar ‘X’. Deze strategische zet was geen lichtzinnige beslissing maar weerspiegelde een dieper begrip van merkpositionering en de rol van sociale media in de moderne wereld. De nieuwe naam symboliseerde niet alleen een verandering in eigendom maar stond ook voor de exponentiële mogelijkheden en innovatie die Musk voor ogen had. Deze radicale zet, die de gebruikelijke paden van merkbehoud tartte, toonde aan dat een sterke visie en consistente communicatie de kern vormen van een succesvolle merkstrategie, zelfs bij een ingrijpende verandering zoals een naamswijziging.

twitter rebrand x

Afbeelding – De Twitter rebranding naar X. Afbeelding van: Variety

Deze voorbeelden laten zien dat merkstrategie een diepgaande invloed heeft op het DNA en de perceptie van een merk, of het nu een politieke partij of een bedrijf is. Zij dienen als inspiratiebronnen voor merkstrategen om na te denken over hoe ze de kracht van hun merk kunnen ontsluiten en aanpassen aan de veranderende dynamiek van de samenleving. Het succes van deze voorbeelden benadrukt het belang van flexibiliteit, innovatie en een goed begrip van de doelgroep in het vormgeven van een effectieve merkstrategie.

Personalisatie als sleutel tot klantenbinding en groei

In het tijdperk van massa kan personalisatie een belangrijk onderdeel zijn van een effectieve merkstrategie. 2024 vraagt om een benadering waarin klanten niet als massa worden benaderd, maar als unieke individuen met specifieke behoeften en voorkeuren. Door gebruik te maken van data-analyse en technologieën kunnen merken een op maat gemaakte ervaring bieden. Van gepersonaliseerde marketingcampagnes tot individuele klantreizen, personalisatie vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar versterkt ook de loyaliteit en bevordert groei.

Opkomende trends in merkstrategie: wat je kunt verwachten in 2024

Stel je voor dat merkstrategie een modeshow is en wij backstage gluren om een glimp op te vangen van de nieuwste trends die het volgende seizoen gaan domineren. 2024 belooft een catwalk vol sprankelende ideeën en gedurfde concepten te worden. Dus, wat kunnen wij verwachten op het gebied van merkstrategie?

1. Storyliving, niet alleen storytelling:

   1. In 2024 gaat het niet alleen om verhalen vertellen, maar om verhalen beleven. Merken zullen streven naar interactieve en meeslepende ervaringen die consumenten betrekken op een manier die hen in het verhaal doet duiken, niet slechts toekijken.

2. Augmented Reality (AR) als merkmagie:

   1. Vergeet sprookjes, de nieuwe magie is Augmented Reality! Merken zullen AR omarmen om hun producten en diensten op een boeiende en innovatieve manier tot leven te brengen. Consumenten kunnen binnenkort een kijkje nemen in een andere wereld, allemaal vanaf hun smartphone.

3. Duurzaamheid als een levensstijl, niet alleen als een trend:

   1. Duurzaamheid gaat niet langer over recyclen, maar wordt een geïntegreerd onderdeel van het merk-DNA. Consumenten zullen merken omarmen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar die een duurzame levensstijl ondersteunen.

4. Emoji-merktaal:

   1. Woorden zijn uit, emoji’s zijn in! Merken zullen de kracht van emoji’s omarmen om hun boodschappen op een speelse en visuele manier over te brengen. Het wordt de nieuwe universele taal van merkexpressie.

5. Community engagement overal:

  1. Van virtuele communities tot lokale initiatieven, merken zullen zich richten op het opbouwen van betrokkenheid binnen gemeenschappen. Of het nu gaat om online forums, lokale evenementen of digitale hubs, community engagement wordt de hoeksteen van een sterke merkstrategie.
merkstrategie

Afbeelding – Bereid jouw bedrijf voor op de aankomende trends van 2024.

Aan de slag met de merkstrategie van 2024

2023 gaf ons het einde van een tijdperk, politieke omwenteling en gedurfde ondernemingszetten – allemaal gestuurd door strategische keuzes. Terwijl wij 2024 betreden, is het de perfecte tijd om te focussen op jouw merkstrategie. Dus onthoud: jouw merk is als een ontdekkingsreiziger op zoek naar succes. Kies jouw bestemming zorgvuldig, bereid je voor en laat jouw merkstrategie fungeren als de kaart die de route uitzet. In het komende jaar zal digitalisering, persoonlijke betrokkenheid, duurzaamheid en zelfs emoji’s de merkwereld domineren. Maar, ongeacht de trends, blijven de basisprincipes van merkstrategie even belangrijk.

Dus, pak jouw bagage, zet jouw doelen vast, meet jouw prestaties en bereid je voor op een jaar vol merkavonturen. Laat jouw merk schitteren in 2024 en creëer een verhaal dat niet alleen wordt verteld maar ook wordt beleefd.

Aan de slag?

Wil jij alvast aan de slag met jouw merkstrategie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen jou graag!
Ons team kijkt ernaar uit om met jou kennis te maken, jouw wensen te inventariseren en dit te vertalen naar een geweldige merkstrategie. Maak hier meteen een afspraak. Tot snel!

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Marketing

Verbeter je online zichtbaarheid met een slimme FAQ-strategie

Hoe kun je SEO op een efficiënte en effectieve manier toepassen om je online zichtbaarheid te vergroten? [..]
Lees meer
Branding
Marketing
Strategie

Q&A over merkidentiteit en merkstrategie

Peter van der Steege is eigenaar van het Groningse communicatie en strategie bureau Fitbrand. Van oudsher [..]
Lees meer
Branding
Marketing

Het belang van differentiatie in een competitieve markt

In de dynamische wereld van hedendaagse bedrijfsvoering, waar innovatie de norm is en de concurrentie [..]
Lees meer
Sluiten