Succes begint in de kern van de Golden Circle

avatar author Door Pascal Swier | 27 november 2023 | Leestijd: 10 min

In de wereld van branding en marketing draait alles om het raken van de juiste snaar bij jouw doelgroep. Sommige bedrijven slagen erin om dieper te gaan dan enkel productverkoop; zij inspireren mensen. Maar, hoe doen zij dat? Wat is hun geheim? In dit blog nemen wij jou mee naar de kern van de Golden Circle en de Start with Why methode, beide ontwikkeld door Simon Sinek. Wij duiken in de essentie van deze benadering en hoe jij als ondernemer, ongeacht je branche, het kunt gaan inzetten. Inspirerende voorbeelden en praktische stappen wachten op je, zodat ook jij de kracht van ‘waarom’ kunt toepassen in jouw branding en marketingstrategie.

Het ontstaan van de Golden Circle

De Golden Circle begint met Simon Sinek, een visionair spreker en auteur, die in zijn zoektocht naar het begrijpen van wat echt inspirerende leiders en bedrijven onderscheidde, een diepgaand inzicht verwierf. Het inzicht dat uiteindelijk de basis zou vormen voor de Golden Circle en de “Start with Why” methode.

Sinek begreep dat de meest inspirerende leiders en organisaties altijd begonnen met de vraag waarom? Zij wisten waarom ze deden wat ze deden, wat hun diepste drijfveren waren. Deze waarom stond centraal in hun beslissingen en communicatie. Van daaruit werkten zij uit hoe zij dit in de praktijk brachten en wat ze precies deden. Dit ontdekte patroon, weergegeven in de vorm van een cirkel met drie lagen, werd al snel bekend als de Golden Circle.

Het idee dat waarom de drijvende kracht is achter inspiratie en betrokkenheid werd een keerpunt in de wereld van branding en marketing. Sinek benadrukte dat mensen niet alleen kopen wat je doet, maar ook waarom je het doet. Dit inzicht, dat zo eenvoudig maar diepgaand is, veranderde de manier waarop bedrijven en leiders naar hun communicatie en besluitvorming keken.
golden-circle

Simon Sinek’s boek, ‘Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action’, en zijn veelbekeken TED-talk hebben de Golden Circle wereldwijd bekend gemaakt en hebben talloze ondernemers en marketeers geïnspireerd om waarom centraal te stellen in hun strategieën.

Laten wij dieper graven in de Golden Circle en begrijpen hoe het waarom de basis vormt voor effectieve branding en marketingstrategieën.


De Golden Circle en Start with Why Methode

Nu je de oorsprong van de Golden Circle kent, is het goed om te kijken naar de essentie van het model en de Start with Why methode. Op het eerste gezicht lijkt het misschien eenvoudig, maar de impact ervan op de branding en marketingwereld is ronduit revolutionair. Waarom dat zo is, daar gaan we dadelijk dieper op in.

De Golden Circle bestaat uit drie lagen: Waarom, Hoe, en Wat. Dit model kan als volgt worden beschreven:

 • Waarom (Why): Dit is de kern van de cirkel. Het staat voor de diepere drijfveren van een organisatie, de reden waarom zij bestaan, en wat hen inspireert. Het waarom vormt het hart van alle acties en beslissingen. Het gaat over het delen van een overtuiging, een visie, en het aantrekken van mensen die deze overtuiging delen.
 • Hoe (How): Dit niveau van de cirkel gaat over de processen en de acties die een organisatie onderneemt om hun waarom te realiseren. Het beschrijft de specifieke werkwijzen en benaderingen die een organisatie hanteert.
 • Wat (What): Dit is het meest oppervlakkige niveau van de cirkel. Het omvat de concrete producten, diensten of activiteiten van een organisatie. Nou ja, oppervlakkig: “wat” is uiteindelijk hetgeen dat je omzet genereert, maar wat wij hier vooral mee willen zeggen, is dat het de onderliggende fundamenten (how & why) zijn die leiden tot “what”.

golden-circle


Een veelgemaakte fout in de praktijk

Zojuist schreven we al dat The Golden Circle revolutionair was. Waarom? Het hele idee is eigenlijk verbluffend simpel. Heel veel mensen hanteerden dit idee eigenlijk ook al nog voordat Sinek dit vatte in The Golden Circle. Alleen: hier komt een veelgemaakte fout in de praktijk. Wat The Golden Circle zo uniek maakt is de focus op de volgorde: start with why. Heel veel ondernemers, merken en bedrijven hanteren The Golden Circle andersom. De meeste bedrijven en organisaties beginnen met het communiceren van wat ze doen, gevolgd door hoe ze het doen. Ze slaan vaak waarom over. Maar, de meest inspirerende en succesvolle merken en leiders doen het juist andersom en beginnen met waarom. Door dat te doen leg je een solide fundament voor je merkstrategie.


Start With Why

Simon Sinek benadrukte dus dat mensen niet alleen kopen wat je doet, maar ook waarom je het doet. Het waarom is de bron van inspiratie en betrokkenheid. Als een organisatie haar waarom helder kan communiceren, trekt deze niet alleen klanten aan, maar ook medewerkers en partners die dezelfde waarden delen. Je speelt hiermee ook in op emotie en emotie is belangrijk bij elke aankoop of beslissing. Noem het sympathie, noem het gunfactor: bedrijven die hun waarom voorop zetten en duidelijk uitdragen, hebben in de praktijk vaak een stapje voor op de concurrentie.

Waarom je iets doet, wat je gelooft, en waar je in gelooft, is wat jou onderscheidt van de concurrentie. Dit inzicht verandert de manier waarop bedrijven communiceren en hoe ze worden waargenomen door hun doelgroep.

De Start with Why methode benadrukt dat effectieve communicatie begint met het uiten van het waarom. Deze benadering zorgt ervoor dat een boodschap binnenkomt op een dieper niveau en inspireert mensen om actie te ondernemen.

Dus, ongeacht of je een startende ondernemer bent die net begint met het opbouwen van jouw merk, of een doorgewinterde zakenman die op zoek is naar manieren om jouw merk opnieuw uit te vinden, de Golden Circle en de Start with Why methode bieden een krachtige route naar inspiratie en groei.
golden-circle


Toepassing in jouw onderneming

Een cruciaal aspect van de toepassing van de Golden Circle is dus het definiëren van jouw waarom. Waarom ben je begonnen met wat je doet, wat is jouw diepste overtuiging en wat is jouw motivatie? De antwoorden op deze vragen vormen de kern van jouw merkidentiteit en moeten leidend zijn in al jouw beslissingen en communicatie.

Wanneer jouw waarom duidelijk is gedefinieerd, kun je doorgaan naar hoe jij jouw waarom kan realiseren. Dit omvat de strategieën, processen en methoden die je gebruikt om jouw missie te vervullen. Het hoe moet in lijn zijn met jouw waarom en deze versterken.

Tenslotte komt wat je doet – jouw producten, diensten en activiteiten. Het wat is het meest zichtbare aspect van jouw bedrijf, maar het moet voortkomen uit en coherent zijn met jouw waarom en hoe.

Het toepassen van de Golden Circle vereist ook consistente communicatie. Jouw waarom moet duidelijk worden gecommuniceerd naar jouw doelgroep. Het is niet alleen een kwestie van wat je zegt, maar ook hoe je het zegt en welke verhalen jij vertelt. Jouw waarom is het verhaal van jouw merk, en het moet mensen raken op een emotioneel niveau.

Dit model is niet beperkt tot specifieke branches; het kan worden gebruikt door bedrijven in elke sector. Of je nu kleding verkoopt, technologie ontwikkelt, of een dienst aanbiedt, de Golden Circle is een goede manier voor het creëren van een diepe verbinding met jouw doelgroep.


Voorbeelden

Laten we eens kijken naar enkele inspirerende voorbeelden van bedrijven die met succes de principes van de Golden Circle en Start with Why hebben toegepast in hun branding en marketing.

 • Apple: Het waarom van Apple is om de status quo uit te dagen en tools te bieden die de menselijke creativiteit en expressie bevorderen. Zij hebben deze waarom consequent gecommuniceerd, en hun hoe (door innovatieve producten te ontwerpen) en wat (zoals de iPhone en MacBook) weerspiegelen dit.
 • Tesla: Het waarom van Tesla is om de wereld te veranderen door duurzame energie te omarmen en de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. Deze waarom inspireert mensen en vormt de kern van hun merkidentiteit.
 • Southwest Airlines: Hun waarom is om de vrijheid om te reizen te democratizeren en te verbinden. Dit komt tot uiting in hun informele en vriendelijke bedrijfscultuur, wat hun hoe en wat weerspiegelt.

Deze voorbeelden tonen aan hoe bedrijven die hun waarom helder hebben gedefinieerd en dit communiceren, een sterke emotionele band met hun klanten kunnen opbouwen. Het gaat verder dan eenvoudige productverkoop; het gaat om het delen van een gemeenschappelijke visie en overtuiging.

Als je het zo leest, klinkt dat natuurlijk erg eenvoudig, maar dat is het niet. Als dat namelijk wel zo was, dan zouden veel meer bedrijven succesvol zijn. We kunnen ons voorstellen dat je wel wat hulp kunt gebruiken en daarom kun je altijd een afspraak met ons maken om vrijblijvend te sparren over wat wij voor je kunnen betekenen.


Praktische stappen voor jou als ondernemer

Hoe kun je The Golden Circle nu goed voor jezelf toe gaan passen? De onderstaande stappen kunnen je hierbij helpen.

 • Definieer jouw waarom: Het begint allemaal met het helder definiëren van jouw waarom. Waarom ben je begonnen? Wat wil je bereiken? Wat zijn je diepste overtuigingen?
 • Bepaal jouw hoe: Na het vaststellen van jouw waarom, moet je kijken hoe jij dit gaat realiseren. Welke strategieën, waarden en benaderingen zullen jouw waarom ondersteunen?
 • Identificeer jouw wat: Dit omvat jouw producten of diensten. Zorg ervoor dat zij coherent zijn met jouw waarom en hoe. Jouw wat is wat je concreet aanbiedt aan jouw doelgroep.
 • Consistente communicatie: Zorg ervoor dat jouw waarom helder wordt gecommuniceerd naar jouw doelgroep. Dit moet resoneren op een emotioneel niveau. Vertel verhalen die jouw waarom illustreren en inspireer mensen.
 • Betrek jouw team: Zorg ervoor dat jouw team jouw waarom begrijpt en ondersteunt. Zij moeten dezelfde overtuigingen delen en helpen bij het uitdragen van jouw boodschap.
 • Luister naar jouw doelgroep: Begrijp wat jouw klanten en doelgroep belangrijk vinden. Pas jouw communicatie aan om aan hun behoeften en waarden te voldoen.
  Tip: maak hierbij gebruik van persona’s.
 • Blijf authentiek: Wees eerlijk en authentiek in jouw communicatie. Mensen waarderen oprechtheid en transparantie.
 • Meet en optimaliseer: Volg de impact van jouw nieuwe aanpak en pas deze aan indien nodig. Blijf luisteren naar feedback en blijf leren.

golden-circle


Aan de slag met de Golden Circle

In dit blog heb je ontdekt hoe de kracht van waarom een diepgaand verschil kan maken in branding en marketing. Je begrijpt nu de oorsprong van de Golden Circle, je hebt voorbeelden gezien van bedrijven die met succes de principes van de Golden Circle hebben geïntegreerd in hun branding en marketing en vervolgens heb jij praktische stappen gekregen die jij als ondernemer kunt nemen om de Golden Circle en Start with Why in jouw eigen branding en marketingstrategieën te integreren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de implementatie van de Golden Circle een continu proces is. Het zal niet alleen leiden tot een diepere verbinding met je doelgroep, maar ook tot een betekenisvolle betrokkenheid van klanten en medewerkers.

Dus, nu is het aan jou. Ga aan de slag met de Golden Circle. Jouw waarom is de drijvende kracht die jou onderscheidt en inspireert. De kracht van waarom wacht op jou om deze te ontdekken en te benutten binnen jouw eigen onderneming. Ga ervoor en laat jouw waarom schijnen in jouw branding en marketingstrategie. Het is de sleutel tot succes en inspiratie.
golden-circle


Hulp nodig?

Wil je hulp bij het integreren van de Golden Circle en Start With Why methode in jouw (re)branding of marketingstrategie? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag! Maak hier meteen een afspraak. Tot snel!

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Maak werk van jouw merkstrategie.

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Branding
Strategie

Merkstrategie voor kleine bedrijven en zzp'ers

Als klein bedrijf of zelfstandige professional (zzp'er) sta je voor unieke uitdagingen in een competitieve [..]
Lees meer
Branding
Strategie

De rol van persoonlijkheden in merkstrategie

In de wereld van marketing is het creëren van een sterke merkidentiteit essentieel voor het succes van een [..]
Lees meer
Branding
Strategie

Het belang van klantperspectief in merkstrategie

Het succes van een merk wordt niet langer bepaald door alleen de kwaliteit van het product of de dienst. In [..]
Lees meer
Sluiten